sobota 15. října 2016

Dobrovolný svazek obcí Mikroregion Bělá pořádal akci a podporu a propagaci životního prostředí a zemědělství spojená s Jarmarkem v Kvasinách

V sobotu 15. října jsme navštívili akci, která byla na podporu a propagaci životního prostředí a zemědělství spojená s Jarmarkem v Kvasinách.


Při návštěvě akce jsme oslovili s několika otázkami jednu z hlavních pořadatelek od Mikroregionu Bělá Stanislavu Klengelovou.

- Jaká byla genese pořádání Jarmarku v Kvasinách?

- Myšlenka byla taková, že jsme si říkali, že bychom rádi udělali jarmark, ale se spojením propagace zemědělství a životního prostředí. Proto máme venku aktivity jako hry pro děti od firmy Ekokom, ukázky nádob na tříděný odpad a k tomu pro děti nafukovací skákací popelářské auto. Také tady máme v souvislosti s naplní našeho programu domácí zvířata – slepice, králíky, ovce, kachny a koně. Máme tady také stánek s Hmyzodomečky, což je poměrně taková neznámá záležitost. Krásné jsou i dřevěné hračky a postavičky. Zkrátka je zde k vidění vše co se týká životního prostředí, nebo zemědělství. Podpora je jasně dána pro regionální zemědělce s možností ochutnávek jejich výrobků. Máme tady celkem 16 vystavovatelů, což je jistě pro návštěvníky příjemné. Nemohu zapomenout také na výborné hudební vystoupení od Black Buřinkos z Týniště nad Orlicí.



- Prozraďte nám kdo vše je pořadatelskou součástí akce?

- Dobrovolný svazek obcí Mikroregion Bělá do něhož se započítávají obce Skuhrov nad Bělou, Kvasiny, Solnice, Bílý Újezd a Osečnice.

- Je to první ročník takové akce od Mikroregionu Bělá, chystáte obdobnou na další rok?

- Ano je to první ročník, který jak vidím dle spokojenosti několika set návštěvníků je úspěšný. Po akci bude její vyhodnocení a pak uvidíme, jestli budeme střídat místa dění či jak tomu vlastně bude. Nesmím zapomenout dodat, že akce je podpořena Královéhradeckým krajem. Tolik Stanislavu Klengelová.


Jako zajímavou hodnotíme také výstavu fotografií s tématikou Příroda Orlických hor u které se zdrželo opravdu mnoho návštěvníků. Jarmark samotný pak nabídl regionální výrobky, ukázky výroby paličkování a výroby dřevěných figurek. Ke koupi byly regionální potraviny – jogurty, sýry, tvarohy …, dále vyrobené dřevěné, zejména zvířecí postavičky, dřevěné hračky, vazby ze sušené přírodniny. Svůj prostor zde měl také nedaleký Ústav sociální péče pro mládež Kvasiny, který nabídl moc pěkné výrobky, které vyrábějí mentálně postižení klienti ve spolupráci se svými pracovníky.




Žádné komentáře:

Okomentovat